Vardagsrehabilitering

Vardagsrehabilitering

Om Kursen

Vardagsrehabilitering och aktiverande förhållningssätt

Den här utbildningen vänder sig till all personal som arbetar med att stödja och assisterar personer i sin vardag. Utbildningen anpassas till den arbetssituation och verksamhet som är aktuell för deltagarna.
Vår grundinställning, till alla människor, utgår ifrån humanismen. Det vill säga att alla människor kan och vill fatta egna beslut och styra över sitt eget liv. I vissa fall, då en person har begränsade möjligheter att vara självstyrande, måste det finnas en omvärld som kan skapa förutsättningar för det. Det är grunden i det uppdrag vi har enligt de lagar som styr vård, skola och omsorg.
Att arbeta aktiverande i det dagliga arbetet är att ge den vi assisterar möjligheten att nå sin fulla potential, både fysiskt, psykiskt och socialt, och att få bli motiverad och engagerad i utmaningar och sociala sammanhang som är anpassade efter personens dagsform och befintliga resurser. 
Efter den här utbildningen får du en ökad förståelse för hur daglig aktivitet, rörelse och sociala situationer, i smått och stort, påverkar personens hälsa och välbefinnande. Du får också en ökad förståelse för hur ett mjukt, inkännande och tillitsfullt bemötande påverkar känslan av självstyre, värdighet och bevarad integritet. 
Vi går också igenom vikten av vårt medvetna och genomtänkta sätt att kommunicera. Det gör vi genom ett lugnt kroppsspråk, beröring, verbalt och vårt tonläge.  I vissa fall behöver vi kunna ge möjlighet till alternativ kommunikation för att försäkra oss om optimal förståelse mellan dig och personen.
Den här utbildningen ger dig grunderna i hur de på bästa möjliga sätt kan skapa förutsättningar för en person att känna begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet och leva sitt liv med en känsla av välbefinnande. 
Vi har ett salutogent perspektiv och stärker känslan av sammanhang, KASAM. 

Rehab- och förflyttningsombud

Den här utbildningen är en handledarutbildning. Den är vanligtvis 3 dagar och leder till att deltagarna får en kombinerad utbildning i det dagliga och aktiverande förhållningssättet tillsammans med Durewallmetodens mjuka, skonsamma och kraftbesparande förflyttningskunskap och bemötande. 
Utbildningen är till största delen praktisk men det ingår även en del teoretiska moment
Ett delmoment är hur du på ett pedagogiskt och motiverande sätt kan handleda och stödja dina arbetskamrater i olika förflyttningssituationer men också anpassa sitt bemötande för att värna om personens/kundens integritet och självstyre.
Du får en mer omfattande kunskap om hur människans tillgängliga resurser kan variera utifrån funktionsvariationer och naturligt åldrande och hur vi kan anpassa aktivitet och förflyttningar utifrån det. 
Du får en ökad förståelse för hur daglig aktivitet, rörelse och sociala situationer, i smått och stort, påverkar den enskildes hälsa och välbefinnande. 
Ett mjukt, inkännande och tillitsfullt bemötande påverkar den enskildes känsla av självstyre, värdighet och bevarad integritet och bidrar till att personen kan nå sin fulla potential 
Det tillitsfulla mötet bygger på ett genomtänkta sätt att kommunicera. Det gör vi genom ett medvetet kroppsspråk, beröring, verbalt och vårt tonläge.  I vissa fall behöver vi kunna ge möjlighet till alternativ kommunikation för att försäkra oss om optimal förståelse mellan dig och personen och också därmed bidra till säkra förflyttningar 
Vi har ett salutogent perspektiv och stärker känslan av sammanhang, KASAM. 
Du får tillfälle till övning och reflektion under ledning av utbildaren. Du får också möjlighet att diskutera och reflektera kring handledningssituationer som kan vara aktuella för dig. 
Utbildningen innehåller också ett avsnitt om hjälpmedelskunskap och även ansvarsfördelning mellan olika parter i arbetsmiljö och rehabilitering

Gillade du den här kursen? Vi vill gärna höra från dig.


Intresseanmälan

Kurstillfälle